2013. október 31., csütörtök

Hogyan legyünk hoteltulajdonosok? - avagy kölcsönkenyér visszajár!



Csókolom, van kiadó szoba?
Néhány hónapja szert tettem egy rég áhított könyvre, az a címe, hogy Első zalai gyümölcsészkönyv. Szívből ajánlom mindenkinek, aki kicsit is közel érzi magát a természethez, mert fantasztikus az a fajta látásmód, ami árad ebből a kötetből. Nem egyes problémákra koncentrál, hanem egy struktúrális egészként mutatja be a gyümölcsöst, de úgy egészében a természetet.

Ahogy a mai 'modern' orvoslás is a tüneteket próbálja megszüntetni, a 'modern' vegyszeres kertészkedés is egy-egy tünetre összpontosít. Rágcsálók ellen ilyen méreg, tetvek ellen amolyan, gyomok ellen meg egy sokadik féle. A talaj tápanyag tartalmának pótlására ilyen és olyan összetevőjű műtrágyakeverék.

A gyümölcsészkönyv kettőt hátralép, és összességében látja a végbemenő folyamatokat: a természet tudja a maga dolgát, a mi feladatunk pedig csak annyi, hogy nem beavatkozunk, de elősegítjük azokat a folyamatokat, amelyek segítik az élet körforgását. Jótett helyébe pedig - főleg ha nem emberekről van szó - jót várj.

A tavasztól őszig tartó kertészkedés során szerencsére sok olyan rovar jelent meg a kertünkben, amelyek segítségére számítottam a kártevő irtásban. Van sok gyümölcsfánk is, amiket szeretném, ha mindig beporoznának a méhek, és sok szép termésünk lenne. Ahhoz, hogy ezek tavasztól őszig jelen legyenek nálunk, és megfelelően végezzék a dolgukat, télen (meg úgy általában munkaszüneti napokon) némi gondoskodást illenék adni cserébe.

A léha kertész ilyen helyzetben hivatalból jól jár, nála a bokrok alja nincs mindig tisztára gereblyézve. Itt-ott van egy farakás, vagy ágak kupaca ami alá bebújhat egy süni, vagy béka, amott néhány tégla várja további sorsát néhány csiga társaságában. Ezek a nyugalmas helyek menedéket és szaporodóhelyet biztosítanak a mi hasznos kis barátainknak. Akinél viszont a terület túl nagy, vagy rászólnak a szomszédok ha szétszóródtak a falevelek, telepíthet rovarhotelt.

A rovarhotel sokféle lehet, célja - ahogy a neve is sugallja -, hogy megszálljanak benne a rovarok. Vannak egész egyszerűek, mint például néhány üreges nádszál madzaggal összekötve:


Most a fejére csap közületek néhány, hogy ja, akkor én is hoteltulajdonos vagyok!

Aztán vannak a komplexebbek.


Saját rovarhotelre könnyedén szert tehetünk némi kézügyességgel. Állhat lábon, ebben az esetben a földön közlekedők előtt becsapjuk a hotelajtót, viszont nem ázik el az alja és tartósabb lesz.



Ha a földről indul, többféle rovart és egyéb hasznos állatot tudunk befogadni, viszont gyorsabban bomlani kezd alulról az eső, vagy olvadó hó miatt. Innentől pedig kitűnő vacsora lesz a talajban élő soklábúaknak.



Mindenképpen gondoskodjunk viszont tetőről, hogy legalább felülről védett legyen az időjárás viszontagságai ellen.

Minél többféle élőlényt szeretnénk a kertünkbe csalogatni, annál többféle helyet próbáljunk kialakítani saját rovarhotelünkben. A lepkék fakérgek repedéseiben szeretnek megbújni, a poszméhek, katicák és fátyolkák inkább a lyukakat kedvelik. A fülbemászók meg szeretnek öblös dolgok alá bemászni, főleg ha az ki is van bélelve valamivel.

Nem kell a barkácsáruházba szaladni hozzávalókért. Ha a saját kertünk hasznos rovarjai számára szeretnénk menedéket nyújtani, mi más szolgálhatna alapanyagul számukra, mint amit a kertben találunk? A léha kertész ismét dörzsölgeti a tenyerét - már ha rovarhotel készítésre adta a fejét. Gyűjtsünk száraz ágakat, tobozokat, vastagabb ágakat, fakérget, száraz leveleket.

Először hozzuk szerkezetkész állapotba a hotelt. Készítsük el a keretet, fakkokat, amelyek belsejét majd megtöltjük. Kerüljön rá a tető, majd jöhet a lakberendezés.

Egyéni ízlésünktől függően sokféle formát adhatunk a szállodának:

Bohémeknek
Azoknak, akik csak párhuzamosok mentén tudnak élni
Művészkéknek
Sznoboknak
Romantikus lelkeknek
A nem bonyolítóknak
Szőlősgazdáknak
Ezt köszönöm szépen, nekem.
Ne legyünk persze naivak, a rovarhotel nem csak a hasznos rovarokat fogja a kertünkbe édesgetni. Lesznek ragadozók is, és biztosan a madarak is időnként tizedelik majd a lakóinkat, de ennek örüljünk. Ahhoz, hogy a természetes folyamatok szépen egyensúlyban maradjanak, rájuk is szükségünk van.

A rovarhotel készítés amellett, hogy rendkívül hasznos tevékenység, különösen jó móka a gyerekeknek. Vonjuk be őket is a berendezésbe, közben megtanulják ki milyen szobát kedvel, és miért is jó, ha nekünk van olyanunk. Ha pedig már benépesült, lehet figyelgetni a lakókat.

Akinek esetleg mégsem fűlik a foga az elkészítéshez, az meg is vásárolhatja készen.

Jó barkácsolást mindenkinek! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése