2013. február 9., szombat

1325 Ft-nyi befektetés a blogba

Novemberben volt a Nagyobbik Fiam névnapja, és ilyenkor szokás, hogy valami finomsággal megvendégeljük az ovistársakat, óvónéniket. Többnyire tortát viszünk, csak nem teszünk rá gyertyát. Az óvoda elővigyázatosságból nem fogad házi süteményeket - megelőzendő az esetleges megbetegedéseket, fertőzéseket. A vitt süteményről blokkot kell vinni. Házisütemény, torta tehát kizárva. No meg persze az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy vinni kéne valamit, így beugrottam a városba, hogy veszek egy kész tortát. Végigmentem néhány cukrászdán, de egyrészt elég gyér volt a kínálat, másrészt számomra rettentő drágák is voltak a torták. Végső elkeseredésemben elmentem egy szupermarket hálózat helyi áruházába, ahol szintén tartanak előregyártott tortákat. Valamivel olcsóbbak voltak, mint a cukrászdai készítmények, de vetettem egy gyors pillantást az összetevőkre. Teljesen letaglózott. Akkor elhatároztam, hogy felteszem a blogra, hát itt van, fogadjátok.

Ellenfényben
Csokoládé ízű zsúrtorta

Összetevők: Kakaós piskóta karika (búzaliszt BL-55, teljes tojáslé, kristálycukor, ivóvíz, emulgeáló paszta [víz, emulgeálószer: E471, E475, természetes narancsaroma], kakópor, sütőpor [térfogatnövelőszer: E500ii, kukoricakeményítő, stabilizátor: E450i], aromakészítmény [nedvesítőszer: E1520, ivóvíz, természetes citrom aroma, savanyúságot szabályzók: E262i, E260], "Párizsi krém" [glükózszirup, margarin {finomított növényi olajok, ivóvíz, emulgeálószer: E471, étkezési só, tartósítószerek: E200, E202, savanyúságot szabályozó anyag: E300}, aroma színezék: E160a], kakaópor, tartósítószer: E202), Krém margarin (hidrogénezett és részben hidrogénezett növényi olajok és zsírok, ivóvíz, emulgeáló szerek: szójalecitin: E476, E471, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag: E330, színezék: E160a), Fehér színű fondan (cukor, ivóvíz, glükózszirup), Kakaós hidegzselé (ivóvíz, glükózszirup, cukor, kakaópor, aroma, stabilizáló szerek: glicerol, pektin, agar-agar, tartósítószer: kálium-szorbát, savanyúságot szabályozók: citromsav, difoszfátok), Kakaós bevonó "dara" (cukor, hidrogenizált növényi zsírok, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, glükózszirup, fényező anyag: E904, aroma). Csokoládé ízű krém aránya a készermékben: 45g/100g.

Minőségét három napig őrzi meg nulla és öt fok között tárolva. 1949 Ft/kg. Amit én vettem, annak nettó tömege 0,680g, így 1325 Ft-ot fizettem érte.



Nem ez volt a leghosszabb címkéjű torta
Mi a baj az E betűkkel? 

Ha végignézitek az összes E betű leírását a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján, láthatjátok, hogy ezek legtöbbjének használata 'biztonságos', és csak néhányuknál van mennyiségi korlátozás feltüntetve. 
Mégis, mi a baj az E betűkkel, ha biztonságosnak számítanak? Nehéz eligazodni a kérdésben, hiszen a neten számos vélemény, még szakvélemény is olvasható pro- és kontra. Számomra - mint laikus - az egyetlen megkérdőjelezhető dolog maga a szükségesség, illetve saját választásunk, miszerint inkább választjuk-e a feldolgozott, előkészített, készregyártott termékeket ahelyett, hogy magunk készítenénk el őket. Hiszen ha végiggondoljuk, az érdekek erősen ütköznek. Mi azt szeretnénk, ha olcsó lenne, jó minőségű és egészséges. A gyártónak pedig az az érdeke, hogy minél több haszonra tegyen szert ilyen vagy olyan úton. Szerencsére van alapvető törvényi szabályozás, de így is előfordulnak gyanús és felháborító esetek. Nemrégiben egy szupermarket marhahúskészítményeiről derült ki, hogy részben lóhúsból voltak, holott biztosan nem engedélyezi a törvény, hogy valamit marhahúspogácsának hívjanak, ha az lóból és sertésből is van. A törvény vagy szabályozás nem ér semmit, ha nem tartják be.

Azontúl számomra szintén kérdéses, hogy hosszú távon milyenek ezek szervezetünkre gyakorolt hatásai. Még ha ezek felfedezése, szélesebb körű használata viszonylag hosszú időre (néhány tíz évre) nyúlik is vissza, az a dömping, ami a mai fogyasztásban jellemzi ezek használatát, már másképp festi le a helyzetet. Legyenek ezek az E betűk mégoly veszélytelen és természetes összetevők is (és ha nem azok?), nagyobb mennyiségben még mindig ugyanennyire veszélytelenek? 

Használatuk biztosan elkerülhető tudatos tervezéssel, élettel. Ha az ember (én, például) kicsit előre gondolkodik, idejét jól osztja be (két kisgyerekem van), megpróbálja hatékonyan szervezni az életét, elkerülheti a feldolgozott termékek használatának egy részét. Úgy érzem, minél többet ki tudunk zárni az életünkből, annál jobb. Részben ezért is kezdtünk neki Chef-fel ennek a blognak. Szeretnénk alternatívát nyújtani a bolti termékek kikerülésére. Biztosan jóval egyszerűbb elmenni a boltba és megvenni a kész szalámikat, májkrémeket, joghurtokat, süteményeket, kenyereket, mint otthon elkészíteni őket, és tudom, hogy egy városlakónak sem könnyű nekiállni levágni egy disznót (csirkét, kacsát, akármit), feldolgozni, betölteni 20 rúd szalámit, hogy abból bespájzolhasson egész évre. De próbálkozni ér! Nyitott szemmel járni, nyitott elmével olvasgatni (pro és kontra is!), kérdéseket feltenni, összefüggéseket kutatni, alternatívákat keresni, összességében pedig hallgatni belső megérzéseinkre. Egyáltalán, kicsit tudatosabban élni. Mégiscsak mi vagyunk a Homo Sapiens (értelmes ember). Lehet, hogy beletelik némi időbe, és esetleg nem marad egy újabb brazil szappanoperára vagy bulvárújság elolvasására, de ha jól osztjuk be az időnket, aki nagyon akarja, talán arra is talál. 

Jó étvággyal? 
Nem ettük meg a csokitortát, bár megkóstoltuk Chef-fel. Volt íze, de nem mondhatnám, hogy amennyire csokisnak kinéz (csokis piskóta, csokikrém, csokibevonat, csokidekoráció), annyira csoki íze lett volna. Állagra sem volt túl vészes, bár nem vagyunk oda a vajas krémekért, de ez ízlés kérdése. Egyszerűen csak nem szívesen ennénk. Sütöttünk palacsintát. Nem volt rajta fényes csokimáz, kakaóval volt töltve, fél órába telt, mire kisütöttük, de legalább tudtuk, miből van. 
Mindenkinek joga van eldönteni, hogy mivel tölti az idejét. Anyukám mindig azt mondja, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen, és ezzel nem nagyon tudok vitatkozni. Remélem, hogy az 1325 Ft-nyi befektetésem nem csak nálunk, de nálatok is megtérül valamennyire!

2 megjegyzés:

  1. Régen nem volt probléma az oviban a hazai süteményekkel. Sőt örültek, hogy különleges sütiket kapnak a gyerekek. Mitől egészségesebb a bolti? Semmivel. Sőt! Miért kötelezzük a gyerekeket, hogy azt egyék, amit mi nem szeretnénk!

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom, hogy ez igazából egy fedősztori (de legalábbis ez is benne van), hogy a fertőzések, megbetegedések elkerülése miatt nem lehet házi süteményt vinni. Sok helyütt rossz a környék, vagy a csoportban van egy vagy több olyan család, akiknek az otthoni körülményei - hogy is mondjam - nem valószínűsítik, hogy higiénikus, friss ételt hoznak az oviba. Azt meg ugye nem lehet mondani, hogy na te hozhatsz, tőled meg nem szívesen fogadjuk el...
    Ettől függetlenül egyet értek veled, én is (és szerintem az esetek többségében az óvó nénik is) a házi készítésű finomságokat részesítem előnyben!

    VálaszTörlés