2012. október 29., hétfő

Fények a konyhában II. - Az étkező megvilágítása

A nem túl fiatal olvasók talán emlékeznek még azokra a nagy gömblámpákra, amit egy spirális szerkezettel fel- és le lehetett engedni attól függően mennyire kívántuk szórni a lámpafényt. Szőnyegen kártyázáshoz például egész mélyre lehetett húzni, de ha a ruhásszekrényben kellett rendet rakni akkor feltolta az ember a plafonig. Nekünk sosem volt ilyen, de egy rokonnál igen, és állatira irigyeltem, imádtam huzigálni. A praktikuma a mai napig belém van ivódva. Rövid kutakodás után rá kellett jönnöm, hogy tán nem én vagyok az egyetlen akinek ez bejött, ugyanis a mai napig lehet kapni hasonló technikával ellátott függesztékeket, sokféle stílusban a retrótól az ultramodernig.

Jelen cikk témája az étkezőasztal megvilágítása, és míg a tartalmán gondolkodtam, sokszor eszembe jutott az a lámpa gyerekkoromból. Milyen jól idomítható lenne az asztal sokféle funkciójának megvilágításához! Az étkező - legyen az külön helyiségben, a nappaliban vagy a konyhában - általában központi szerepet tölt be egy család életében. Funkciója többnyire nem kizárólag az étkezésre koncentrálódik, sokkal inkább egy univerzális állomás a lakásban. Itt nagyon jól lehet reggeli újságot olvasni egy gőzölgő kávé mellett, együtt tanulni a gyerekekkel, társasozni, világmegváltó beszélgetéseket lefolytatni egy pohár bor és jóbarátok társaságában, de ha például a konyhánk méretei korlátozottak, használhatjuk egyfajta 'túlfolyónak' is. Ezen kényelmesen elfér a gyúródeszka, a gyerekek körbeállhatják a sütikivágóformákkal, vagy körbeülhetjük egy-egy kreatív projekt idejére is.







Legfontosabb - és talán legünnepélyesebb - funkciója mégis csak az, amiért kitalálták: ételeinket ide tálaljuk, itt fogyasztjuk. Nálunk időnként lazul a rutin és (többnyire mikor egyéb társaságunk is van) a nappaliban egy ideiglenes asztalkánál fogyasztjuk el a vacsorát, de számomra fontos, hogy legyen az evésnek egyfajta rituáléja, nyugalma, közelsége. Az étkezések idejére érdemes kikapcsolni mindenféle egyéb zajt: ne szóljon a rádió, a tévé. Figyelmünket irányítsuk és összpontosítsuk az ételre, amit elfogyasztunk. Ha van társaságunk, figyeljünk egymásra is. Az asztalt körbeülve 'kénytelenek vagyunk' egymás felé fordulni, fordítsuk hát érdeklődésünket is egymás felé. Kinek hogy telt a napja, mi volt a munkahelyen, suliban, oviban, mik voltak a nap nagyobb eseményei.

Legszerencsésebb, ha napközben az étkezőasztalra bőségesen jut természetes fény. Estére viszont, mire mesterséges forrást kell biztosítanunk, legyen az étkezőnek saját lámpája, amit felkapcsolhatunk.

A sokféle élethelyzetnek megfelelve egy állítható magasságú lámpa ideális választás lehet az étkező fölé. A jó megvilágítás minden esetben fontos: jól látni a házi feladatot, a gusztusosan tálalt ételt, a bor színét, a kártyalapokat. Házihoz húzzuk kicsit lejjebb, baráti beszélgetésekhez kicsit feljebb. De akár állítható a magassága, akár nem, lehetőség szerint válasszunk direkt megvilágítást az asztal fölé. Ez lehet egyetlen lámpa fénye, vagy fellógathatunk több egyformát is egymás mellé, attól függően, hogy mekkora területet kell bevilágítani. A vetült fény érje egyformán az asztal teljes felületét. Ha egy lámpa fénye csak az asztal közepét tudja bevilágítani, és a szélek felé már halványul a fény, tegyünk fel kettőt. Személy szerint nem vagyok híve a többizzós függesztékeknek, inkább feltennék két egyformát egymás mellé, de ezt nyilván mindenki saját ízlésének, stílusának és pénztárcájának megfelelően válassza ki.








A direkt megvilágításhoz leginkább az úgynevezett függesztékek a legmegfelelőbbek, melyek a plafonról lelógva adják fényüket. Ezek közül is az étkező fölé érdemes a lefelé forduló búrákat megcélozni, hogy még koncentráltabb legyen a világosság. Nem hátrány az sem, ha a lámpa külön kapcsolható, és erőssége szabályozható. A jókedvű családi étkezésekhez maximumra tekerjük, egy romantikus, kétfős vacsorához pedig néhány gyertya vagy mécses kíséretében kissé lejjebb.

A világítóberendezések száma stílusban, funkcióban is gyakorlatilag a végtelenhez közelít, a piac tömve. Érdemes tehát némi időt szakítani a legmegfelelőbb stílus, a legpraktikusabb funkció kiválasztására. Összeállítottam egy kicsi vidékikonyha kollekciót azokból, amik nekem a legjobban tetszenek. Valószínűleg nem mindegyik kapható a kerületi obiban, de ha már ennyire fontos a szerepe, keressük meg a legmegfelelőbbet.




Kellemes böngészést és tartalmas időtöltést kívánok az étkezőasztal körül!

Képek forrása: pinterest, internet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése